maanantai 8. lokakuuta 2012

The Economist: World in Figures

Biologian ja maantieteen opettajana olen haalinut omaan Iphoneeni ja käytössäni olevaan Ipadiini erilaisia biologian ja maantieteen appseja. Tässä kohtaa esittelen yhden mielestäni aika käyttökelpoisen sovelluksen, jota voidaan soveltaa ainakin kulttuurimaantieteen, yhteiskuntaopin, historian ja miksei englannin kielenkin kursseilla. Kyseessä on The Economist-lehden sovellus World Figures. Täältä löydät lehden appsit ja sivuston: http://www.economist.com/digital/apps

Tämä sovellus on ilmainen. Tiedossani ei ole onko kyseisestä sovelluksesta olemassa paranneltua maksullista versiota. World in Figures-appsi pitää sisällään mahdollisimman ajan tasalla olevaa tilastotietoa 193 maasta ja sources-kohdasta voi myös lukea, että Economistin lähteet ovat erilaisista ja varsin luotettavan tuntuisista lähteistä.

Mutta mitä tällä sovelluksella voi tehdä? En ole opetuksessa vielä ainakaan tätä käyttänyt, mutta lähinnä ajattelin, että ainakin kulttuurimaantieteen kurssilla appsia voisi käyttää ja antaa opiskelijoiden etsiä tietoa eri maista mm. vertaillen maita eri indikaattoreita käyttäen. Myös aluemaantieteen kurssille sovelluksesta voi olla hyötyä, kun opiskelija tekee valitsemastaan maasta valtiotutkielmaa.

World in Figures antaa tilastotietoa muun muassa seuraavista asioista: väestö, pakolaisuus, elämänlaatu, talouskasvu, velka, energia, terveys, turismi, koulutus. Esim. City living-kohta antaa tietoa isoimmista kaupungeista, parhaista kaupungeista asua, elämänlaadultaan huonoimmista kaupungeista ja maapallon kaupunkiväestön osuuksista. Agriculture-kohta kertoo taas tilastotietoa erilaisten ruokatuotteiden isoimmista tuottajista ja esim. maista, jotka ovat eniten ja vähiten riippuvaisia maataloustuotannosta. Nämä tilastoindikaattorit on eritelty selkeästi yhdelle sivulle kohdassa Ranking topics, joten halutun indikaattorin löytää tarvittaessa nopeasti listalta.

Country Profiles-kohdassa voi pyöritellä maapalloa ja klikkailla kartalta jonkun maan, esim. Yhdysvallat, josta saa lipun ja maan karttakuvan lisäksi talouteen ja maan kehittyneisyyteen liittyvät perustilastotiedot kyseisestä valtiosta.

Compare tool- kohdassa voi verrata kahta tai useampaa maata keskenään haluamillaan indikaattoreilla. Esim. tuoda kaikki maat järjestykseen sen perusteella, missä maassa on eniten pakolaisia. Tai sitten voi vertailla kahta maata erilaisilla tavoilla, esim. kummassa maassa, Ranskassa vai Espanjassa, käy enemmän turisteja.

Trivia kertoo yksittäisistä valtioista yksittäisiä tiesitkö?- tietoja. Tämä on mielestäni ainakin opetuksessa turha ja käyttökelvoton.

Resources-kohta taas ohjaa valtioluetteloon ja sieltä esim. Brasiliaa klikkaamalla sovellus vie käyttäjän The Economist-lehden sivustolle, johon on koottu Brasiliaan liittyviä lehden artikkeleita. Täältä voi löytää uutta ja ajankohtaista tietoa haluamastaan valtiosta.


Sovellus on mielestäni käyttökelpoinen tietoa itse etsittäessä ja esim. erilaisten indikaattorien ja numerotiedon hahmottamisessa. Opettajan täytyy muistaa kertoa opiskelijoille tilastojen mahdolliset vääristymät ja oikaisut. Hankaluutta sovellukseen tuo englannin kieli ja erilaisten indikaattorien sisällön hahmottaminen. Ei sovellus ihan kestä vertailua World Bankin nettisivuston tilastotiedon kanssa, mutta toisaalta tämä sovellus ei pidä "liikaa" tietoa sisällään, ja se on visuaalisesti aika selkeä, sillä se näyttää tiedot numeroina (listana), maailmankartalla ja pylväsdiagrammina.

Kirjoittelee

Outi Laakso
Kauhavan lukion bi/ge-ope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti